Športni park Tabor

Objavljeno: 3 junij 2008

Železničarsko športno društvo je bilo uradno ustanovljeno 4. julija 1927, svoj stadion pa so dobili šele osem let kasneje. Stadion, katerega gradnja se je začela leta 1933, svečana otvoritev pa je bila leta 1935, je stal ob Tržaški cesti, kjer je danes štiripasovna Titova cesta in kjer so tudi bile garaže Certusa. Na 27.000 kvadratnih metrih je bilo več igrišč: nogometno igrišče (dimenzij 110x75 m), atletska steza s šestimi progami, atletske naprave za skoke in mete, igrišče za košarko, dve igrišči za odbojko, pomožno igrišče za rokomet in nogomet. Pozimi je bilo na igrišču za košarko in odbojko razsvetljeno drsališče in igrišče za hokej na ledu. Košarkarsko igrišče je imelo manjšo tribuno s 500 stojišči, nogometni stadion pa večjo s 700 sedišči.

Leta 1963 pa se je začela gradnja novega mostu čez dravo (Titovega mostu) in povezovalne ceste, zato so morali stadion ob Tržaški cesti porušiti. ŽŠD se je tako moral preseliti na novo lokacijo. Ta pa je bila (in je še) ob kadetnici med Engelsovo in Popovičevo ulico. Tam je skozi leta nastalo več športnih objektov. Športni park Tabor tako obsega nogometni stadion s pomožnimi igrišči, igrišča za tenis, atletski stadion (edini v Mariboru), Ledno dvorano in Dvorano Tabor. Na nogometnem stadionu je NK Železničar odigral več pomembnih tekem, omenimo recimo dve iz novejše zgodovine: 18. oktobra 1992 se je mestni derbi v prvi nogometni ligi proti Maribor Braniku pred 2000 gledalci končal z 0:0, junija 1998 pa je v kvalifikacijah za prvo ligo bilo boljše moštvo iz Beltincev, ki je na Taboru zmagalo s 4:1.

Danes je stanje glede nogometnega stadiona na Taboru bolj kot ne klavrno. Igralci za travnato površino sicer pravijo, da ni tako slaba, sami ugotavljamo tudi, da so klopi za rezervne igralce relativno nove in v dobrem stanju. Tu pa se že konča. Glavna tribuna je v zelo slabem stanju, celo streha kabine za uradnega napovedovalca grozi z odpadom (opazno v vetrovnem vremenu), ograja okoli igrišča je stara in vzhodna tribuna je tudi zanemarjena. Vendar napovedi so obetavne. O tem smo se pogovarjali z direktorjem ŽŠD, gospodom Alešem Antolincem. "V teku je sprejemanje prostorskih aktov za cel Športni park. V naslednjih letih bomo postavili novo tribuni za cca. 2000 gledalcev, prestavili glavno igrišče, uredili vadbena igrišča za nižje selekcije, naredili igrišče z umetno travo (veliko) in še kaj. Delamo s polno paro in končno nam je naklonjena tudi mestna oblast."

Veliko dela torej. Ampak bodo spremembe zajemale samo nogometni del? Do kdaj pa naj bi bila izgradnja končana?
"Gradnja celotnega Športnega parka bi naj bila realizirana do leta 2012. Investicije pa bi bile: pokrita atletska dvorana, dvorana za borilne športe, teniška dvorana - na obstoječih teniških igriščih, pokrita nogometna tribuna z vsemi potrebnimi prostori, zraven tudi novo glavno igrišče, športni hotel in del parka, ki bo namenjen za trim in podobne aktivnosti. Naša želja je, da že v naslednjem letu (pogovarjali smo se decembra lani, op. ur.) po sprejetju vseh potrebnih dokumentov, ki omogočajo prijavo na razpise za pridobitev finančnih sredstev, postavimo novo vadbeno veliko nogometno igrišče z umetno travo in razsvetljavo. Tako bodo lahko vsi nemoteno vadili med tem ko se bodo delale druge investicije in posegi."

Kako pa je z govoricami, da ste uspeli pridobiti sedeže iz Ljudskega vrta? Verjetno jih ne boste montirali na glavno tribuno?
"Res je, da smo zadnji trenutek uspeli dobiti 2000 sedežev od Branika. Glede na dotrajanost lesene tribune pa sedežev ne moremo in ne smemo montirati. Zaradi predvidenih posegov in sprememb je vsaka večja posodobitev stroškovno neracionalna. Prav tako pa v zadnjih dveh letih nismo dobili soglasij za poseg v prostor s strani MO Maribor. Sredstva, ki jih MO Maribor nameni za obnovo in sanacijo, so minimalna oziroma jih ni."

Obeti za prihodnost?
"ŽŠD je letos praznovalo 80 let in prepričan sem, da nas in vse klube, ki delujejo pod našim okriljem (tudi NK Železničar) čaka svetla prihodnost. Sodelovanje je namreč dobro in skupaj smo močni ter vemo kaj hočemo."

Gospod Antolinc, hvala za vaš čas in odgovore.