24. januar 2008

Projekt Ring

Ljudski vrt je dolgo veljal za enega največjih in najmodernejših nogomentih stadionov v Sloveniji. Ko bo končana izgradnja projekta Ring, bo po vsej verjetnosti postal vsaj najmodernejši, če že ne največji stadion pri nas.

Zgodovina stadiona pod Kalvarijo je dolga približno pol stoletja. Prvo nogometno igrišče je bilo na mestu sedanjega stadiona sicer zgrajeno že leta 1920, vendar pa je Športni park Ljudski vrt nastal šele po drugi svetovni vojni. V 50. letih 20. stoletja je bilo 105 m dolgo in 70 m široko igrišče obdano z zemeljskim nasipom širine 13 m in višine 2,6 m (podatki iz knjige "Vodnik po Mariboru in okolici" Boga Teplýja). Na zahodni strani igrišča je bila lesena tribuna za okoli 1000 gledalcev, celotna kapaciteta stadiona je bila okoli 8000. Kasneje so bila dograjena še betonska stojišča, leta 1962 pa je bila namesto lesene zgrajena betonska pokrita tribuna. Gledalci so takrat še sedeli na lesenih klopeh, leta 1994 pa je prišlo do večje posodobitve stadiona. Na glavni tribuni so bili nameščeni plastični stoli, zraven tega je stadion dobil razsvetljavo. Nekdanje stojišče je bilo nadgrajeno s sedeži štiri leta kasneje, istega leta pa je padla odločitev glede obnove stadiona. Na razpisu je zmagal projekt Ring, ki je predvideval razširitev takratne kapacitete 10030 sedišč na 12500 pokritih sedišč.

Osem let se nato ni zgodilo praktično nič. Edine spremembe so se zgodile leta 1999 zaradi igranja kluba v Ligi prvakov. Junija 2006 je bilo na razpisu med šestimi ponudbami izbrano eno od mariborskih gradbenih podjetij, avgusta pa je bila končno podpisana pogodba za začetek gradnje. Sam projekt bo izveden v dveh fazah. V prvi fazi bodo zgrajene nove pokrite tribune s spremljajočimi prostori (slačilnice in podobno), druga faza obsega sanacijo zahodne tribune, gradnjo garažne hiše za okoli 1000 vozil ter ureditev prostorov pod novimi tribunami: dve telovadnici, fitnes, prostori MŠD Branik ter komercialni program (pošta, banka, govori se tudi o restavraciji in kavarnah). Vrednost samega projekta je bila ocenjena na 2,364 milijarde tolarjev (nekaj manj kot 10 milijonov evrov). Od tega je 1,234 milijarde tolarjev prispevala MO Maribor, ministrstvo za šolstvo in šport 260 milijonov, evropska sredstva znašajo 780 milijonov, ZMŠD Branik pa je prispeval 90 milijonov tolarjev.

In kako napreduje gradnja? Vse od jeseni 2006 delavci pridno gradijo novi stadion. Najprej so podrli bivše stojišče (severno, južno in vzhodno tribuno) in tako pripravili teren za nov objekt. Mimogrede: nekaj sedežev s teh tribun je dobil ŽŠD Maribor in jih bo uporabil za posodobitev Športnega parka Tabor (več o tem naslednjič). Potem pa se je začela gradnja, ki bi v teoriji morala biti končana do 1. oktobra lani. Vendar se je po stari slovenski navadi zavleklo, tako da so dokončali streho in namestili sedeže šele v zadnjih dveh mesecih lanskega leta. Vseeno pa je bilo opravljenega veliko dela prve faze. Tako so nameščene tudi že steklene plošče na pročelju stadiona, na dostopnih točkah tribun že stojijo vrtljivi vhodi, kot jih poznamo iz tujine. Novi sedeži so trobarvni: prevladuje siva, vmes so rumeni in vijolični sedeži. Spomladi letos pride na vrsto še poglobitev in obnova igralne površine.

Kaj pa število sedežev? Ocene in napovedi so govorile o 12500 oziroma celo 13000 sedežih. Koliko jih je dejansko in kako smo prišli do tega, pa v naslednjem članku: Štetje sedežev, Ljudski vrt.