08. april 2008

Stade de Genève

Stade de Genève oziroma Ženevski stadion je s kapaciteto 30.084 sedežev tretji največji stadion v Švici in eno od prizorišč letošnjega evropskega prvenstva v nogometu. Zgodovina stadiona sega v leto 1997. Takrat je bil izbran zmagovalec mednarodnega natečaja za izgradnjo in financiranje novega objekta. Leto kasneje je bila ustanovljena Fundacija ženevskega stadiona (Fondation du Stade de Genève), leto 2001 pa zaznamuje polaganje temeljnega kamna in začetek gradnje. Že leta 2002 je bil končan komercialni del investicije (spominja na veliko trgovino enega slovenskih trgovcev pri stadionu Arena Petrol), prva tekma na novem stadionu pa je bila odigrana 16. marca leta 2003 med ekipama domačega Servette in Young Boys iz Berna (pred 29.000 gledalci se je tekma končala 1:1). Uradna otvoritev je bila 30. aprila istega leta s tekmo med reprezentancama Švice in Italije.

Sama oprema stadiona je dokaj navdušujoča. Zraven že omenjenih 30.084 pokritih sedišč se stadion ponaša še s tako imenovano video steno, kjer je med tekmo izpisan rezultat in kjer se vrtijo posnetki zadetkov, notranjim televizijskim sistemom s plazmatskimi televizorji na hodnikih, WiFi dostopom na celotnem stadionu ter kioski za osvežitev in zabavo.

Do možnosti obiska stadiona smo prišli bolj po naključju. Prijavil sem se na ekskurzijo na sedež OZN v Ženevi, ki jo je organiziralo Društvo za Združene narode za Slovenijo. In v sklopu prostega časa, ki smo ga imeli na voljo za ogled mesta, sem se podal na pot do stadiona. Do tja je najlažje in najceneje priti s tramvajem mestnega prometa, stadion pa se nahaja med avtocesto (oziroma obvoznico) in železniško progo. Vendar pa v času mojega obiska tam ni bilo tekme, zato sem mislil, da ne bom mogel noter, saj so bila skoraj vsa vrata zaklenjena. Imel sem pa srečo, da sem našel odprta vrata. Lahko sem se podal prav na tribuno, tudi vrata na zelenico so bila odprta. Sem še razmišljal, če bi šel na vrh glavne tribune, a sem se nagonsko odločil proti in zapustil stadion. Dve sekundi kasneje so se vrnili delavci, ki dokončujejo stadion, da bo nared za EP 2008.